Τι είναι η βιοεξυγίανση; Θα το αναλύσουμε με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο.

Η βιο-εξυγίανση είναι διαδικασία με την οποία, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων μηχανήματων και εξειδίκευση του χειριστή, απομακρύνονται από στρώματα – χαλιά – καναπέδες και άλλα έπιπλα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι είναι μη ορατοί με γυμνό μάτι, τα λεγόμενα ακάρεα.

Πολύ σύντομα θα αναφέρουμε εδώ ότι τα ακράεα είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί που ανήκουν στην τάξη των αραχνιδίων, στην οποία περιλαμβάνεται και το πολύ γνωστό «τσιμπούρι». Αυτοί οι πολύ μικροί οργανισμοί είναι κανονικά μικροσκοπικά ζωύφια, τα οποία κατοικούν σε θερμά περιβάλλοντα 20-30 βαθμών, όπως καναπέδες, στρώματα, μαξιλάρια κλπ. Τα ακάρεα κατοικούν εκεί γιατί βρίσκουν τροφή, που δεν είναι άλλη από τα νεκρά κύτταρα του ανθρωπίνου σώματός μας.

Επειδή δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν και, μάλιστα, σε μεγάλες αποικίες που αριθμούνε μέχρι και 10.000.000 ακάρεα, με σημαντικότερα τα Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae και Euroglyphus maynei.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περιττώματα των ακάρεων είναι το πιο κοινό αλλεργιογόνο και είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο εύρος αλλεργιών, κρίσεων άσθματος και ρινίτιδας, που ταλαιπωρεί τόσους συνανθρώπους μας. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το έντερο των ακάρεων και χρησιμοποιείται για την πέψη των νεκρών κυττάρων των ανθρωπίνου δέρματος που έχουν καταναλώσει. Οι σβόλοι των περιττωμάτων τους έχουν μέγεθος περίπου 20 μικρόμετρα. 

Μπορεί να εισχωρήσουν εύκολα στη μύτη μέσω της αναπνοής, προκαλώντας χρόνια ρινίτιδα και τα τρίμματα τους φτάνουν εύκολα έως τους πνεύμονες, προκαλώντας την αλλεργική αντίδραση που οδηγεί στο άσθμα. Η χημική φύση του αλλεργιογόνου των ακάρεων της οικιακής σκόνης έχει αναλυθεί πλήρως και ονομάζεται Der p1.

Η Βιο-εξυγίανση, λοιπόν, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αφαιρέσουμε όλους τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς.

Η μέθοδος που εφαρμόζουμε είναι η  κονιορτοποίηση και αποκόλλησή τους με συχνότητα μικροδονήσεων και αναρροφητική άσκηση μεγάλης ενέργειας, η οποία επιτυγχάνεται μόνο με απόλυτα εξειδικευμένα μηχανήματα και σωστή χρήση από τον εκάστοτε χειριστή. Ο λόγος είναι πως, ακόμα και αν ο χρόνος σάρωσης της επιφάνειας δεν είναι αυτός που ενδείκνυται, ο καθαρισμός δεν θα είναι σε βάθος και δεν θα αποκολληθούν οι ζωντανοί οργανισμοί, με αποτέλεσμα την αναγέννηση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η Βιο-εξυγίανση   δεν έχει καμία σχέση με το βιολογικό καθαρισμό, που σχετίζεται με τον επιφανειακό καθαρισμό λεκέδων και φερόντων επιφανειακών υλικών και ρύπων.

Κατά την εφαρμογή της βιο-εξυγίανσης, σε συνδυασμό με τον βιολογικό καθαρισμό που πραγματοποιείται με σύγχρονα μηχανήματα καθαρισμού και οικολογικά βιοδιασπώμενα προϊόντα, επιτυγχάνουμε τη μείωση, έως και  εξάλειψη του μικροβιακού φορτίου που αποτελείται από ακάρεα, μύκητες, βακτήρια και άλλους αλλεργιογόνους παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα στους χώρους που διαβιούμε.  

Καλέστε μας για άμεση αξιολόγηση των αναγκών σας και την πρότασή μας για τις ανάγκες του χώρου σας.